Monday, April 4, 2011

Kalops ???

Jag gick ut i lunchrummet
för att hämta min tonfisk sallad.

Det luktade jättegott där - kalops.
Nej, det måste vara min näsa som spelar mig ett spratt.
Inte har väl någon här kalops med sig till jobbet.
Det var nog bara jag som fick en sådan där kalopslängtan
som jag får ibland.


2 Comments:

Pockethexan said...

Är det skånsk-kalops du menar då? För min helskånska svärmor som har bott i mellansverige sen 50-talet blir helt vansinnig när någon kallar sin "gryta" för kalops, för det är bara den skånska varianten som får kalla sig kalops!
Alltså köttet ska var skuret i skivor (ej bitar som man gör i mell-sv) inga grönsaker kvar i kalopsen de ska "passeras" (grönsakerna e alltid kvar i mell-sv kalops) o så det där med pepparkornen, de ska ju vara en speciell sort o inte bara vanlig svartpeppar o enl. svärmor får de vara kvar i kalopsen (ologiskt enl. mig då man ändå silar bort grönsakerna..)
Nu blir det spännande hur du tolkar begreppet kalops har du något som är heligt med den eller räcker det med att det e lagerblad i? (å så måste det vara sådan där "pressgurka"(ej säker på namnet men det är färsk gurka som pressas med ättika?) o inte som jag tycker e ett måste till o de e rödbetor alltså de på burk.
Är kalops specille för skåningar el. är det bara barndom som för oss?
För mig så är ju den danska "fleskestejen" den heliga o den e svår att få till här i Sv. då man inte får svål med om man inte beställer i förväg. Så lyckan e som i somras när släkten kom upp med en på 7kg!!! som vi åt en av de varmaste dagarna, alltså över 30grader, men det var inga poblem vi kunde äta ändå o det var så att vi tyckte det kunde ha varit något kilo till så man hade till en smörgås dagen efter för de e ju också heligt o äta den kall på rågbröd, men tyvärr det blev inget över till det!

Kramis ifrån en som har en "kalopsdiktator" i släkten.
<;D

PS;hur varmt har ni nu? vi e överlyckliga att det har varit i mellan +8 till +12 rader nu några dagar så våra snöhögar har börjat smälta ordentligt men de e kavar ännu. Så här mycket snö har det inte varit här i Sthlm sen i mitten av 80-talet då det också var snörekord. En nyfiken en som såg att ni också hade snö i vintras.DS

Anna of Dallas said...

Pockethe xan:
Det är nog inte skånsk kalops jag gör. Jag har nämligen inte morötter i min kalops. Att man skulle skära köttet i skivor hade jag inte någon aning om. Det gör jag inte heller. Men lagerblad och kryddpepparkorn har jag i. Min son gillar inte de där pepparkornen som ligger kvar i kalopsen. Jag har aldrig fått pressgurka till kalops utan det skall ju vara rödbetor. Här i USA hade jag först svårt att hitta goda rödbetor, men nu köper jag DelMontes rödbetor (tips till andra svenskamerikansker) som 'r ganska OK.

Flæskesteg får jag också beställa när jag skall ha med svål till julen. Jag har fakstiskt en bit kvar i frysen. Det är nog dags att plocka fram den snart.

Värmen här har varierat. Vi hade 29 grader förrförra lördagen, men på söndagen var det bara 12 och sen var förra veckan ganska kylig. I lördags var det sommarvärme igen, men sedan svalnade det något på nytt. Typiskt vårväder.

blogger templates | Make Money Online